Verujem, da obstaja vsevišje bitje, absolutno, neskončno, nekakšna dinamična sila, ki upravlja svet in vesolje. To je nevidna duhovna sila, ki vibrira in vse druge sile ob njej zbledijo. Torej je absolutna. Rekla ji bom REIKI. Je univerzalna sila, ki izvira iz velikega duha in pripada vsem, ki se želijo naučiti zdravilske spretnosti. (Hawajo Takata)

Kaj je reiki? Zdravilna energija, prana?

Ki, či, prana, življenjska energija?!

Življenjska kozmična energija je v Indiji poznana kot “prana”, na Kitajskem “či” in na Japonskem “ki”.  Viri jo naslavljajo kot izvorno najčistejšo zdravilno energijo. Torej več izrazov za eno stvar.

Reiki je prastara tehnika naravnega zdravljenja, s pomočjo katerega so v antičnih časih veliki mojstri delali čudeže, menda med njimi tudi Buda in Kristus. Pred približno 100 leti ga je ponovno odkril Japonec Mikao Usui.

Življenjsko kozmično energijo sprejemamo preko čaker. Več o čakrah vas podučim že na začetnem tečaju Reiki Usui 1.  Ta stopnja je primerna za tiste, ki se še nikoli niste srečali z reikijem. Že na prvi stopnji reikija se zavedamo pomembnosti odprtosti pretoka čaker za zdravje. S prvo reiki stopnjo si lahko sami uravnate odprtost čaker (sebi in drugim).

Reiki deluje na celega človeka, na vseh nivojih bivanja, na fizični, mentalni in spiritualni ravni.

topnje Usui reikija

    1. stopnja – fizična raven
    2. stopnja – mentalna raven
    3. stopnja – spiritualna raven – mojstrska
    4. stopnja –  učiteljska stopnja

Zdravilna reiki energija, ki dokazano deluje

Na reiki tečaju govorimo tudi o konkretnih dokazih reikija. Reiki deluje brezpogojno. To ni “new-age”, saj deluje že tisočletja! In je najpogosteje uporabljena tehnika za samopomoč. Preprost za uporabo, saj je že del nas.

Naše fizično telo sestavljajo nevidna energijska telesa, ki niso odvisna od fizičnega telesa, vendar je fizično telo odvisno od njih. Telesa nad fizičnim so poimenovana kot duhovna ali energijska telesa. In prav na njih deluje reiki.

Pa gremo lepo po vrsti. Na začetni stopnji reikija se posvečamo izključno fizičnemu telesu. Fizičnemu telesu sledi zaščitno eterično telo, nad eteričnim telesom pa astralno telo – telo emocij, mentalno telo – telo naših misli. Nadaljevalna Usui reiki 2. stopnja je posvečena mentalnemu reikiju. Mojstrska Usui reiki 3. stopnja pa duhovnemu telesu. Reiki Usui 4. stopnja je posvečena izobraževanju reiki učiteljev. Poučujem tudi napredne mojstrske reiki stopnje.

Povzeto po: Življenjsko-kozmična energija, Božidar Djurica

In zakaj je reiki tako cenjen in razširjen po celem svetu?

Opisi todami, vendar ta primerjava ni ustrezna. Bioenegija je evroameriška iznajdba zadnjih desetletij in v bistvu nadaljuje zahodno tradicijo vitaliziranja oz. magnetiziranja teles z zdravilno življenjsko energijo. Bioenergetik je oseba z nadpovprečno visokim naborom življenjske energije, ki jo tako prenaša na druge. Reikist ne daje ničesar svojega, temveč samo posreduje osnovno življenjsko vesoljno energijo. Poenostavljeno je reikist je prevajalec energije, bioenergetik pa oddajnik. Za reikista je najvažnejša prepustnost in notranja čistost oz. občutenje brezpogojne ljubezni.